Смакотара

Проект спрямований на розроблення технології екологічно чистої біорозкладуваної термостабільної тари на основі гелеутворюючих компонентів білково-полісахаридної природи

Posted by admin on May 24, 2018

Опис проекту. Проект спрямований на розроблення технології екологічно чистої біорозкладуваної термостабільної тари на основі гелеутворюючих компонентів білково-полісахаридної природи. Тару можна використовувати для харчових продуктів, які подаються в холодному або гарячому вигляді, як контейнер для охолодження та заморожування продуктів, як ємність для розігрівання у мікрохвильовій печі, для зберігання оліє- та спиртовміщуючих продуктів, як форма для випікання тощо. Рецептурний склад тари дозволяє не тільки зберігати природній смак харчового продукту, але й надавати йому додаткових смакоароматичних властивостей (наприклад, для напоїв) – солодкого, кислуватого або інших смаків, різноманітних ароматів, або збагачувати його біологічно активними сполуками – мінеральними речовинами, вітамінами тощо. Надання додаткових органолептичних показників або підвищення біологічної цінності можливе за рахунок натуральних смакоароматичних або біологічно активних речовин, що входять до складу тари.

Розроблення технології екологічно чистої біорозкладуваної тари дозволить істотно покращити стан навколишнього середовища шляхом зниження використання шкідливої пластикової тари, що не розкладається в ґрунті за звичайних умов та призводить до екологічного забруднення. Використання зазначеної тари дозволить отримати нове оригінальне пакування для харчової продукції.

Проблеми, які вирішує проект. У світовому масштабі щорічно виробляється велика кількість одноразової пластикової тари, пакування та інших виробів із пластику, яка призводить до забруднення навколишнього середовища. Пластик володіє дуже високою стійкістю до розпаду і майже не піддається впливу навколишнього середовища. Період його розкладання складає від 300 до 1000 років та більше, а при спалюванні він виділяє токсичні речовини. Пластик забруднює ґрунти, води, є джерелом безлічі хвороб і служить наслідком загибелі величезної кількості представників тваринного світу, в.т.ч. рідкісних, зникаючих видів.

Тому розроблення технології екологічно чистої біорозкладуваної тари є актуальним та своєчасним завданням.

Цільова аудиторія

34% – Заклади ресторанного господарства, доставка їжі

25% – АЗС, авіакомпанії, залізничний транспорт

20% – Роздрібна торгівля

11% – Кейтеринг

10% – Вендингові компанії

Конкурентні переваги:

– екологічність – запропонована тара буде швидко розкладатися за рахунок харчових компонентів, які входять до їх складу;

– натуральність – рецептурний склад тари передбачатиме використання тільки натуральної сировини рослинного та тваринного походження;

– оригінальність властивостей – рецептурний склад тари дозволятиме не тільки зберігати природній смак харчового продукту, але й надавати йому за побажанням споживача додаткових смакоароматичних властивостей – солодкого, кислуватого або інших смаків, різноманітних ароматів, або збагачувати його біологічно активними сполуками – мінеральними речовинами, вітамінами тощо. Надання додаткових органолептичних показників або підвищення біологічної цінності можливе за рахунок натуральних смакоароматичних або біологічно активних речовин, що будуть входити до складу тари;

– термостабільність – запропонована тара буде мати можливість витримувати температуру харчового продукту до 100°С та вище без погіршення його смакових якостей, деформацій форми тари або зміни її складу;

– простота виготовлення – технологічний процес отримання тари буде не складним, не вимагатиме розроблення спеціалізованого устаткування, технологічні параметри можна буде забезпечити на існуючому обладнанні для виробництва тари;

– зручність у використанні – тару можна буде використовувати як звичайну пластикову з наступною її утилізацією;

– невисока собівартість – рецептурні компоненти, які заплановано використовувати у складі тари, є доступними, недорогими, відходів не передбачено.